Scroll Top

OPPLEVDE DATAANGREP:
– DU ER SÅ HJELPELØS

Marinelektronikk opplevde enhver bedrifts mareritt da hackere gikk til angrep og startet å kryptere serveren.

– Det var en veldig ubehagelig opplevelse som satt en støkk i kroppen, sier Svein Vatnehol, daglig leder i Marinelektronikk. 

Dataangrepet skjedde en langhelg i påsken. Et typisk tidspunkt, da hackere ofte benytter seg av helligdager med lite bemanning når de skal gå til angrep.

 

– Hackere krypterer serveren din

– Jeg fikk en telefon fra Ålesund Data med spørsmål om jeg var i nærheten av kontoret. De ba meg dra inn så fort som mulig og ta strømmen på serveren fordi hackere var i gang med å kryptere den, forklarer Svein. 

På dette tidspunktet hadde ikke Marinelektronikk flyttet bedriften til skyen. Svein befant seg til alt hell like ved kontoret. Han gjorde som han ble bedt om og fikk heldigvis stoppet dataangrepet. For Marinelektronikk sin del var det hell i uhell at dataangrepet skjedde når det skjedde. 

– Ingen av våre ansatte hadde vært på jobb den dagen, siden det var påske. Og siden systemet vårt var satt opp med automatisk backup som ble tatt hver dag, kunne Ålesund Data bare slette alt innholdet på serveren og hente frem backupen, forklarer Svein. 

– Vi kom heldigvis godt ut av situasjonen, men det er kun fordi Ålesund Data hadde full styring på datasikkerheten, understreker Svein.

 

Les også: 5 utfordringer bedriften unngår med skytjenester

 

Marinelektronikk holder til på Osholmen i Ålesund kommune.


Stadig flere dataangrep med løsepengevirus

Det Svein og Marinelektronikk opplevde kalles løsepengevirus. Hackerne kommer seg inn i systemene for så å kryptere filene til bedriften slik at de blir utilgjengelige. Deretter ber de om løsepenger for å låse opp krypteringen og gi tilbake filene. 

Det har de senere årene vært mange medieoppslag om større bedrifter som opplever å bli utsatt for løsepengevirus, som for eksempel Hydro, Hurtigruten, Amedia, Nortura og hotellkjeden Nordic Choice

– Dataangrep mot norske bedrifter er mye mer vanlig enn folk tror. De digitale truslene har bare økt med årene og det er ingenting som tilsier at vi har nådd toppen, sier Roar Pedersen, daglig leder hos Ålesund Data. 

 

Les også: Så ofte blir bedrifter utsatt for dataangrep

 

Liten, men attraktiv bedrift for hackere

Marinelektronikk er basert i Ålesund og har i 2022 5 ansatte. Kundene deres har store fiskebåter som de selger, reparerer og monterer skipselektronikk for, det være seg kommunikasjon, navigasjon, fiskeleting og radar. Enkelt forklart: Storparten av utstyret man finner på broen. 

– Er det noe som ryker på en båt som er ute på fiske, har de ikke tid til å vente på å få det fikset. Jeg snakket senest i går med mannskapet ombord en båt som hadde fått 80 tonn torsk på én dag. Det er med andre ord mye å tape på nedetid, så når båtene kommer til havn må vi bare hive oss rundt og reparere og installere det som trengs, slik de får dratt ut på sjøen igjen, forklarer Svein. 

Kundene deres kommer fra alt fra Island, Russland, Tyrkia og Canada, så vel som Norge.

– Vi er ganske små med våre 5 ansatte, men likevel leverer vi i store deler av både Europa og Asia. Faren for å bli utsatt for dataangrep er noe jeg alltid har vært obs på, og er en medvirkende grunn til at vi har hatt et så tett samarbeid med Ålesund Data helt siden vi startet opp bedriften i 2005, sier Svein.  

 

Les også: Slik skal verdens største brønnbåtrederi, Sølvtrans, beskytte seg mot dataangrep

 

Svein Vatnehol er daglig leder ved Marinelektronikk i Ålesund og har nå valgt å ta i bruk IT-tjenester med høyeste sikkerhetsnivå for å unngå flere dataangrep.

 

Flyttet bedriften til skyen og ble koblet opp mot alarmsentral

I starten var det PC-er og andre nødvendigheter til kontoret Ålesund Data leverte til Marinelektronikk. Etter hvert ble det både servere, bedriftsmedlemsavtale, og tilknytning til ÅD MTR alarmsentralen, for å nevne noe. 

– Alarmsentralen er en ekstra trygghet som jeg føler er viktig, kanskje spesielt siden vi kommuniserer mye på e-post med bedrifter i andre land. Det er viktig for oss å være 100 % operative hele tiden. Du er så hjelpeløs når det først skjer noe uforutsett, for vi bruker jo dataen og e-post til omtrent alle oppgaver, sier Svein. 

Nå har Marinelektronikk også tatt i bruk skytjenesten ÅD Sky.

– Så nå ligger vi og svever på en sky, smiler Svein, tydelig fornøyd med at han har noen som tar ansvar for IT-driften og IT-sikkerheten. 

– Ålesund Data passer på alt, og det er en veldig grei løsning for oss. Jeg har mer enn nok å henge fingrene i om jeg ikke skulle ha detaljstyrt alt dette i tillegg, legger han til. 

 

Er du også nysgjerrige på hvordan «skyen» egentlig fungerer? Her kan du lese mer om skytjenester for bedrifter: