Scroll Top

Utsatt for løsepengevirus – slik økte de sikkerheten

Hackere var i full gang med å infiltrere systemene til HL.Skjong med løsepengevirus da bedriften skjønte at noe ikke stemte og slo alarm. 

– Det startet med en beskjed fra avdelingen i England om at de ikke klarte logge seg på systemet. Da jeg prøvde logge meg på fra Ålesund, skjedde det samme, forklarer Hans-Ludvig Skjong, gründer og daglig leder av HL.Skjong i Ålesund. 

Da ringte han umiddelbart til Ålesund Data. 

– Svaret fra Ålesund Data kom øyeblikkelig: «Vi kommer», sier Hans-Ludvig.


Svakhet i brannmur ga massiv hacking

Ålesund Data fant raskt ut hva som var på gang. Hackere hadde funnet en svakhet i brannmuren som HL.Skjong brukte på den tiden. 

Da Hans-Ludvig fikk telefon fra England var hackerne i ferd med å ta seg inn i systemene til HL.Skjong og mange tusen andre bedrifter rundt om i Europa som brukte samme type brannmur.  

– Hackerne var i full gang med å infiltrere de utsatte bedriftene med et løsepengevirus. Det fungerer slik at hackerne tar filene til bedriftene og gjør dem utilgjengelige ved å kryptere dem. Bedriftene får så beskjed om at de må betale for å få filene tilbake, forklarer Roar Pedersen, daglig leder i Ålesund Data.

Denne type dataangrep blir mer og mer vanlig, og flere større norske bedrifter, som Amedia, Hydro og Hurtigruten, har blitt utsatt for løsepengevirus.

 

Les også: Så ofte blir norske bedrifter hacket

HL.Skjong sine lokaler i Breivika i Ålesund er arbeidssted for 20 ansatte.

Forsker på rensing av prosessvann

HL.Skjong holder til i Breivika i Ålesund og utvikler avansert hygieneteknologi til selskaper innen blant annet fiske- og kjøttforedling. Kundene befinner seg på Sunnmøre, så vel som i Kina og Australia. Enkelt forklart: over hele verden. 

– Det stilles stadig strengere krav til hygiene i disse industriene. Vi i HL.Skjong hjelper selskapene å holde kravene ved å spesialutvikle system for rengjøring, forklarer Hans-Ludvig. 

Teknologi som kan bidra til å redusere vann og energiforbruk, gjenvinning av verdifull biomasse, samt redusere kjemikalieforbruk, har ført til at HL.Skjong har et pågående forskningsprogram på 30 millioner som går på rensing  og utnyttelse av prosessvann.  

– For å nå kravene som stilles, trengs det andre systemer enn det som finnes i dag. Derfor har vi opprettet en egen avdeling som blant annet forsker på hvordan vi kan utnytte prosessvann, forklarer Hans-Ludvig, og legger til:  

– Vi har et litt hårete mål om at vi skal redde verden og bruker slagordet «engineering for a cleaner world».

 

Les også: Opprettholder din bedrift anbefalte sikkerhetstiltak? Fyll ut sjekklisten i vår e-bok 5 feil som gjør bedrifter mer utsatt for dataangrep

Testing av rensesystem hos HL.Skjong.

Les også: 5 ting bedrifter bør gjøre for å beskytte seg mot hacking

 

Reddet av gode backup-rutiner
Med bakgrunn i arbeidet HL.Skjong gjør, er det ikke vanskelig å skjønne at bedriften legger vekt på god IT-sikkerhet.  

– Når vi er så tett knyttet til andre bedrifter i næringer hvor det stilles ekstra strenge krav til sikkerhet, så er det klart vi må ta datasikkerheten på alvor, sier Hans-Ludvig.  

Går vi tilbake til det tidligere nevnte dataangrepet, er Hans-Ludvig klar på at bedriften ble reddet av de gode rutinene de hadde opparbeidet i samarbeid med Ålesund Data.  

– Vi ble hacket klokken 02.00 på natten, og kl 01.30 hadde vi full backup av våre system trygt plassert utenfor bygget. Bedriften kunne derfor fungere som normalt igjen innen kort tid. Takket være våre gode rutiner for backup ble vi ikke skadelidende av dataangrepet, sier Hans-Ludvig. 

Les også: Marinelektronikk opplevde dataangrep – Du er så hjelpesløs

 

Flyttet bedriften i skyen etter dataangrep
Etter dette forsøket på hacking, har HL.Skjong valgt å gjøre flere endringer rundt bedriftens IT-sikkerhet.  

Første steg ble å ta i bruk Ålesund Data sine skytjenester. Som en del av ÅD Sky all inclusive får HL.Skjong et kinderegg med fordeler: langt høyere sikkerhet, forutsigbare kostnader og et mye enklere IT-system. 

I tillegg har de valgt å ta datasikkerheten til et nytt nivå ved å bli tilknyttet ÅD MTR Alarmsentralen. Det vil si at bedriftens data blir overvåket av et team av dedikerte trusseljegere 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, hele året rundt. 

Skulle det oppstå en situasjon vil trusseljegerne umiddelbart starte tiltak for å stoppe dataangrepet. 

– Nå kan vi ikke få det tryggere. Vi føler oss veldig godt ivaretatt av Ålesund Data, sier Hans-Ludvig. 

Du kan også øke IT-sikkerheten til din bedrift ved å flytte bedriften til skyen. Her er alt du trenger å vite om skytjenester for bedrifter: