Scroll Top
Antivirus på mobil

Antivirus for mobil, trenger du det?

Det produseres stadig nye virus for mobiltelefoner. Se de vanligste metodene for hacking av mobil og finn ut hvordan antivirus for mobil kan beskytte deg.

Du har nærmest «hele livet» ditt på mobilen din. Private og forretningsmessige data er lett tilgjengelige, men det bør de ikke være for uvedkommende. Konsekvensene av at data havner i hendene på kriminelle kan være enormt kostbare, og i noen tilfeller uopprettelige.

Les også: Dataangrep på norske bedrifter mye mer vanlig enn mange tror. 

Dette gir økt risiko for virus på mobilen

I prinsippet er mobilen din mer utsatt fordi du har den med deg overalt, og kanskje laster du ned apper og kobler deg til nettverk. Det gjør risikoen større for at dokumenter og informasjon du har på mobilen kan komme på avveie.

Om det ikke er dine data hackerne er ute etter, kan de utnytte deg for å nå dine relasjoner via e-poster eller ringelister. For kriminelle datahackere vet å utnytte systemer, plattformer og applikasjoner som ikke er tilstrekkelig sikret.

Les også: 5 ting du bør gjøre for å beskytte deg mot hacking

Slik blir mobilen hacket

Antivirus på mobil
Det blir utviklet stadig flere virus mot mobilen og SMS-svindel blir mer og mer vanlig. 

Måten hackere får virus til å komme inn på mobilen er gjennom ondsinnede koder. De mest vanlige er bank-trojanere, spionprogrammer, løspengevirus og SMS-svindel.

Bank-trojanere er ondsinnet kode som kan ta kontroll over nettbanken din, forkledd som andre programmer. Får kriminelle tilgang vil de kunne manipulere banktransaksjoner og sørge for at kontoen din tappes.

Spionprogrammer er apper som har til hensikt å samle inn sensitiv informasjon fra telefonen. Som navnet tilsier kan de også spionere på, eller stalke, dine digitale aktiviteter og bevegelser. (Be om tilgang til bilder, ringeliste, lokasjon osv.)

Løspengevirus er ondsinnet kode som kan låse mobilen, for deretter å presentere deg for en melding, tilsynelatende fra en offentlig institusjon, som f.eks Kripos. Meldingen kan være at du har sett ulovlig pornografi og at en bot må betales for å låse opp telefonen. Betales slike uekte bøter med kredittkort, vil man for eksempel kunne oppleve at beløpet er trukket flere ganger.

SMS-svindel kan forekomme flere måter. Det blir stadig mer vanlig å motta en SMS-er som har til hensikt å få deg til å levere ut personopplysninger eller betalingsinformasjon. For eksempel kan noen utgi seg for å være Posten som informerer om at du må betale et lite gebyr for å få ut en pakke. Vedlagt i meldingen ligger en lenke til et skjema du skal fylle ut. Gjør du dette går du rett i fella til hackerne og gir dem den verdifulle informasjonen de trenger for å svindle deg. 

Denne formen for svindel, som har fått navnet SMiShing og er en mindre kjent versjon av phishing som blir stadig mer vanlig at forekommer via mail.

Les også: Hva er phishing og hvordan oppdage det?

En annen variant av SMS-svindel skjer ved at ondsinnede koder får mobilen til å sende meldinger til kostbare SMS-tjenester. På denne måten kan du oppleve å bli tappet for store beløp.

Holdes hackerne unna med antivirus for mobil?

Antivirus på mobil
Bør alle ha antivirus på mobil? 

Siden mobilen er så populær, produseres det stadig nye virus rettet mot denne enheten. Kriminelle hackere utnytter spesielt sårbare mobiler ved å lage falske versjoner av apper, for så å spre virus. Det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli hacket er å ikke installere apper fra andre kilder enn App Store og Google Play Store, samt være kritisk til alle apper du laster ned, spesielt når det gjelder hva appene ønsker at du skal gi dem tilgang til (sted, bilder, kontakter osv).

Vi får ofte spørsmål om antivirus på mobil er nødvendig, og det vil vi svare et bestemt «JA» til. 

Å installere antivirusprogram på mobilen vil gi deg en ekstra beskyttelse og holde hackerne unna. 

Hvem trenger antivirus for mobil?

Antivirus for mobil skiller seg litt fra antivirus på PC, fordi det er så mye mer enn bare en virussjekk. Det kan egentlig heller kalles en sikkerhetsløsning, siden programvaren ikke bare skanner og undersøker om appen du er i ferd med å laste ned kan være en sikkerhetsrisiko, den inneholder også webfiltrering som blokkerer mot kjente, skadelige nettsider, sikrer dine data, beskytter mot skadevare, ransomware, fjern-låsing, fjern-sletting og SMiShing.


Lær mer: