Scroll Top
Er mobilen hacket

Er mobilen hacket? Her er tegnene du må se etter

Det oppdages over 400.000 nye digitale trusler daglig, ifølge sikkerhetsorganisasjonen AV-TEST. 10 % av dem er rettet mot mobilen. Her får du våre beste tips til hvordan du kan finne ut om din mobilen er hacket.

Hacking av mobil er et tema de ansatte i Ålesund Data får stadig flere spørsmål om. 

– Dette er noe som er vanskelig å oppdage, men som mange ser at er en reell fare. De er bekymra over hvilke konsekvensene det kan få dersom noen får tilgang til innholdet på mobilen deres, spesielt siden mange bruker mobilen til mye mer enn bare ringing i jobbsammenheng, sier Roar Pedersen, daglig leder i Ålesund Data.  

Mange av spørsmålene som går igjen handler om tegn på hacking og hvordan de kan beskytte seg. Her svarer Roar på de vanligste spørsmålene Ålesund Data får rundt hacking av mobilen:

Hvordan kan jeg se at mobilen er hacket?

– Det kommer an på skadevaren om hackingen er synlig eller ikke. Noen som får mobilen hacket oppdager at det begynner å skje merkelige eller uventede hendelser, for eksempel at apper åpner seg uten at brukeren har gjort noe. Men ofte gir ikke skadevaren seg til kjenne, og da er det ofte bortimot umulig for en person å oppdage den. 

Finnes det spesielle tegn på at mobilen er hacket?

– Nei, i grunn ikke, annet enn det med at merkelige og uventede ting begynner å skje på mobilen. Dersom noen opplever dette bør det sjekkes grundigere.

Hva er den mest sannsynlig årsaken til at mobiler blir hacket?

– Som oftest har brukeren blitt lokket til å klikke på en link et sted og laste ned noe. Det skjer også at hackerne utgir seg for å være seriøse aktører, som for eksempel bank eller myndigheter, som sier at du må laste ned en viss app for å kunne utføre visse oppgaver. Av og til kan du også få skadevare via apper du laster ned i Google Play, men Google blir stadig flinkere til å finne og fjerne slike skadelige apper.

Les også: Hva er phishing og hvordan oppdage det?

Hva får hackerne tilgang til ved å hacke mobilen min?

– Angriperne kan potensielt få tilgang til ALT på telefonen din. De fleste har e-posten sin også på mobilen, og ved å få tilgang til kontaktlisten din kan hackerne finne nye mål å gå etter, for eksempel andre ansatte i bedriften du jobber i. Har du OneDrive eller Dropbox på telefonen får hackerne tilgang til alle filene som er lagret der. Ofte har skadevaren også en «keylogger» som «ser» hva du skriver, for eksempel når du taster inn passord på ulike nettportaler. 

Hvordan kan jeg beskytte meg mot hacking av mobil?

– Vær generelt litt skeptisk og tenk deg godt om før du trykker på noe. Er noe for godt til å være sant, så bør varselklokkene ringe. I tillegg bør du sjekke innstillingene på telefonen din og se til at du har stengt av for installasjon fra usikre kilder. 

– I tillegg bør du skaffe deg et sikkerhetsprogram for mobilen. Vi bruker iTrust mobilsikkerhet som er mye mer enn et virusprogram. Det skanner og undersøker om appen du er i ferd med å laste ned kan være en sikkerhetsrisiko, den inneholder også webfiltrering som blokkerer mot kjente, skadelige nettsider, sikrer dine data, beskytter mot skadevare, ransomware, fjern-låsing, fjern-sletting og SMiShing (phishing via SMS).

Les mer: Antivirus på mobil, trenger du det?

Hva gjør jeg dersom jeg har trykket på en lenke jeg ikke burde trykke på?

– Dette finnes det ikke noe enkelt svar på fordi det kommer an på hva du har trykket på. Dersom du mistenker at passordet ditt kan være på avveie fordi du gikk inn på en falsk innloggingsside, så haster det med å få endret aktuelle passord. Å sikkerhetskopiere og tilbakestille mobilen til fabrikkinnstillinger er en løsning som i de aller fleste tilfeller vil være tilstrekkelig for å få fjernet eventuell skadevare, men vil du være 100 % sikker bør du installere sikkerhetsprogramvare som nevnt i svaret over.  

Stadig flere trusler mot mobilen

Det finnes ingen klare tall på hvor mange som får mobilen sin hacket, men 1 av 10 digitale trusler er rettet mot mobil, ifølge Ålesund Data sin samarbeidspartner på sikkerhet, Sophos. Til sammenligning er 2 av 10 trusler rettet mot PC. 

– Det sier faktisk ganske mye, for det er enormt med trusler til PC-er, understreker Roar.  

Ifølge AV-TEST, en uavhengig organisasjon som evaluerer og vurderer antivirus- og sikkerhetsprogramvare for Microsoft Windows- og Android-operativsystemer, var det i løpet av 2020 totalt over 89 millioner varianter av skadevare i sirkulasjon. Over 400.000 nye varianter ble oppdaget daglig.   

Skadevare
Statistikken til venstre viser nyoppdaget skadevare fordelt per år, måned, dag, time og sekund. Til høyre ser vi økningen i det totale antall skadevare. Begge bildene gjelder Microsoft og Androide og er hentet fra AV-TEST.

 

Hackerne er som oftest kriminelle aktører i utlandet. Det er alltid penger som driver hacking.

Sluttmålet er i de aller fleste tilfeller, iallfall når det gjelder angrep på “vanlige folk”, enten penger eller å finne en vei videre mot et mer lukrativt mål. 

– Angriperne er ekstremt dyktige svindlere og kan lure de mest oppegående mennesker inn i en kjede av hendelser som til slutt gjør at mobilen blir infisert med skadevare. Og da har de oppnådd målet sitt og har full kontroll, sier Roar.   

Bekymra for hacking? Her er 5 ting du bør gjøre beskytte deg mot hacking