Scroll Top

Brosundet i Ålesund - har du god nok datasikkerhet?

Hva er egentlig god nok datasikkerhet for en bedrift?

Dette er et spørsmål vi stadig får i Ålesund Data, og sannheten er at behovet for datasikkerhet varierer fra bedrift til bedrift.

Datasikkerhet er et begrep som er ganske vidt og spenner over mye, og god nok datasikkerhet kan være helt forskjellig fra kiosken på hjørnet til et internasjonalt konsern. Det er alikevel ingen tvil om at alle bedrifter må ha datasikkerhetstiltak iverksatt til enhver tid.

Hva er egentlig datasikkerhet?

Men først og fremst kan vi forklare hva datasikkerhet går ut på. Kort forklart kan vi si at datasikkerhet er alle tiltak og barrierer som hindrer at utenforstående trusler får tilgang til og kontroll på data som bedrifter innehar.

Data for en bedrift kan være så mangt avhengig av hva bedriften driver med. Det kan være alt fra informasjon om selve bedriften, kunder, ansatte, interne dokumenter eller lignende. Alle bedrifter har ofte mye verdifull data lagret som de har et ansvar for å oppbevare og håndtere på en sikker måte.

Det er i tillegg strengere regler knyttet til oppbevaring av personopplysninger, som er omfattet av EUs GDPR-forordning.

Hvilke datasikkerthetstiltak er nok?

For å kunne beskytte bedriftens data på en ansvarlig og sikker måte, bør enhver bedrift ha implementert en rekke sikkerhetstiltak. For de alle fleste bedrifter anbefaler vi disse tiltakene:

  1. Gode barrierer mot internett – brannmur
  2. God beskyttelse mot skadevare – antivirus
  3. Overvåkning av systemer – for å avdekke angrep
  4. Gode løsninger for sikkerhetskopi både on site og i skyen
  5. God og kontinuerlig opplæring av alle i bedriften
  6. God sikkerhetskultur og rutiner – deriblant gode passord og multifaktorautentisering
  7. Alltid ha oppdaterte programmer og maskiner
  8. Ha en beredskapsplan om uhellet skulle være ute slik at daglig drift kan ivaretas.
  9. Segmentering av nettverk (eget nettverk for gjester, mobil etc.)
  10. Vær sikker på at alle bærbare pc-er er sikret og kryptert når de tas med ut fra kontoret

Ikke minst anbefaler vi å ha en god samarbeidspartner og sikkerhetsleverandør.

Les også: Det skjer igjen og igjen. Noen går i fella. Hvordan kan du få hele kontoret til å ta datasikkerheten på alvor?

Lave skuldre med god NOK datasikkerhet

Hvis bedriften har alle disse sikkerhetstiltakene implementert, er dere godt rustet til å forebygge, stå i mot og hindre at dere blir hardt rammet av cyberangrep.

Og, om uhellet skulle være ute, har bedriften forhåpentligvis også tiltak på plass som skal sikre at ingen informasjon går tapt og at driften kan gå videre som normalt.

Les også: Dette gjorde H.L. Skjong da de ble utsatt for løsepengevirus

Vi hjelper deg med din datasikkerhet

God datasikkerhet er alfa og omega i dagens teknologidrevne samfunn. Alle bedrifter er “koblet” på og har en eller annen form for tilknytning til internett. Bare det å sende og motta e-post innebærer en viss risiko.

Vi i Ålesund Data kan datasikkerhet, og hjelper din bedrift med både gode sikkerhetstiltak, overvåkning og opplæring av alle i bedriften.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med alt din bedrift trenger innen datasikkerhet.

Ønsker du en sjekkliste over anbefalte sikkerhetstiltak? Få tilsendt vår e-bok 5 feil som gjør bedrifter mer utsatt for dataangrep