Scroll Top
Norske bedrifter blir stadig oftere utsatt for dataangrep og hacking.

Så ofte blir bedrifter utsatt for dataangrep

Norske bedrifter blir til stadighet hacket. Dataangrep er vanligere enn de fleste tror…

Økende digitalisering og ressurssterke, målrettede hackere gjør at stadig flere bedrifter opplever dataangrep og hacking. Det kan bli en kostbar affære for virksomheter som ikke  er tilstrekkelig sikret.

– Det er veldig vanlig at bedrifter blir angrepet av hackere her i Norge. Dessverre er det ikke alle som tenker sikkerhet, noe som kan ende i meget kostbare konsekvenser, forteller daglig leder i Ålesund Data, Roar Pedersen.

Daglige dataangrep mot norske bedrifter

Hvor vanlig det er med dataangrep og trusler her på Nordvestlandet varierer, men at det blir mer og mer er det ingen tvil om. På landsbasis er det snakk om daglige angrep.


– Det går litt i bølgedaler, men de digitale truslene har bare økt de senere årene, og hackerne velger seg gjerne ut bransjer som de angriper. Og de skjer veldig ofte i forbindelse med helg, helligdager eller ferier, da angriperne vet at beredskapen ofte er lavere, sier Roar.

Han merker også pågående aktivitet av datakriminalitet denne høsten.

– Akkurat nå, tidlig høst, ser vi at det er mange angrep mot bedrifter. Nylig fikk vi akkurat stoppet hackere som prøvde å infiltrere et maritimt firma i ålesundsområdet, sier Roar.

Les også: 5 ting du bør gjøre for å beskytte deg mot hacking

3 ting hackere er ute etter

Når dataangrep skjer mot bedrifter er det som regel tre ting hackerne er ute etter: 

  • økonomisk vinning
  • spionasje 
  • sabotasje 

Førstnevnte er det flest forekomster av, der cyberkriminelle ser store gevinster hvis de lykkes.

– Det er snakk om enorme verdier. Den kjente omsetningen til Cybercrime-miljøet worldwide er nå større enn omsetningen til Walmart, Amazon, Apple, Microsoft, Facebook og Tesla til sammen! 

Hvordan blir bedrifter hacket?

For å komme seg inn i bedrifters datasystem og få tilgang til ønsket informasjon, bruker hackere ulike metoder. En av de mest brukte er phishing.

– Det er veldig mye phishing, og det skjer ofte via forfalskede e-poster som kan være vanskelig å skille fra de ekte. I disse e-postene følger det gjerne med en lenke eller et vedlegg som hackerne vil mottaker skal trykke på, forklarer Roar.

Ofte går hackere etter e-postkontoer hos underleverandører i angrep mot større virksomheter. Grunnen er enkel.

– Hos større virksomheten er sikkerheten så høy at det er veldig vanskelig med direkte angrep. Derfor angriper de underleverandører, som er “det svakeste ledd”, og skaffer seg informasjon til det egentlige målet. De blir brukt som en inngangsport til datakriminalitet, sier Roar. 

Husk å beskytte mobilen mot virus og angrep

Mobilbruken øker bare mer og mer og den har overtatt mange av funksjonene en PC hadde tidligere. Det har gjort at også trusselen mot mobiltelefonene har eksplodert. Folks mobiltelefoner er ofte knyttet opp mot en bedrift, og den brukes stadig mer til forretningsrelaterte oppgaver. Det krever at også beskyttelse av mobiltelefonen må tas på største alvor fremover.

– Vi har stort fokus på beskyttelse av mobiltelefoner, siden folk har tilgang til alt av sensitiv informasjon på den. Derfor tilbyr vi komplette sikkerhetsløsninger som sikrer data og beskytter mot skadevare også til mobiler, sier Roar, som også advarer mot nedlasting av apper.

– Kriminelle kan enkelt lage falske versjoner av apper, og disse kan inneholde virus, så vær kritisk når du vurderer å laste ned en app, og ikke last ned apper fra andre tilbydere enn App Store og Google Play.

Les også: Er mobilen hacket? Her er tegnene du må se etter

Den beste beskyttelsen mot dataangrep

Det er ikke lett å hele tiden være oppdatert på hvordan hackere opererer, for de finner stadig smartere måter å penetrere virksomheters nettverk på. Det gjør at sikkerhet blir den viktigste komponenten i dagens, og fremtidens IT-løsninger.

– Det er en pågående kamp mot digitale trusler og angrep, og hackere tilpasser seg kontinuerlig sikkerhetstiltak som gjøres for å hindre angrep. Derfor må vi jobbe fokusert og hardt for å holde truslene på avstand og for å hjelpe våre kunder. Vi er til enhver tid oppdatert på trusselbildet og den nyeste sikkerhetsteknologien, sier Roar.

Av enkle sikkerhetstiltak som både næringsliv og privatpersoner kan gjøre for å unngå datakriminalitet, er det spesielt tre ting han trekker frem.

– Aktivér pålogging med totrinns verifisering av passord, ikke trykk på lenker du ikke er helt sikker på, og installér gode sikkerhetsløsninger med monitorering, antivirus og web-beskyttelse.

Er din bedrift godt nok sikret? Les mer om vår alarmsentral som overvåker bedrifters data 24/7, forhindrer angrep og iverksetter tiltak om noe skulle skje.