Scroll Top

Overvåker data 24/7: – Vår største trussel er nedetid

2,2 milliarder i omsetning fordelt på årets 52 uker. For Ocean Supreme er kontinuerlig oppetid helt avgjørende.

– Om vi skulle oppleve et dataangrep som fører til at bedriften blir satt ut av spill en uke, så er det svært kritisk for oss, forklarer Christian Olav Balsnes, CFO i Ocean Supreme

Frakter fisk verden rundt

Eksportselskapet Ocean Supreme holder til i Gangstøvika i Ålesund. I et næringsbygg helt ved sjøkanten sitter 22 ansatte og sørger for at store deler av verden får tilgang til norsk laks og ørret av beste kvalitet, med slagordet «Distance is nothing – time is everything». 

– Vi selger fisk til rundt 20-25 land, spesielt mye i Asia – som Kina, Japan og Midtøsten. Vi selger også en del til Europa, men vår spesialitet er å frakte fisken til markeder som er lenger unna, forklarer Christian. 

Fersk fisk, som for eksempel blir slaktet her i Norge på en mandag, kan med Ocean Supreme sin logistikk-ekspertise bli levert i Japan allerede onsdag og torsdag samme uke. Som regel går ferden med lastebil til Amsterdam, hvor fisken blir fraktet videre med fly. 

 

Les også: Opprettholder din bedrift anbefalte sikkerhetstiltak? Fyll ut sjekklisten i vår e-bok 5 feil som gjør bedrifter mer utsatt for dataangrep

 

Leier ekstern IT-avdeling

– Tidsaspektet er veldig viktig. Fisken holder seg fersk en viss periode, og det er opp til oss å få den frem tidsnok, forteller Christian. 

Og slik går ukene, hele året gjennom. Derfor er Ocean Supreme sin førsteprioritet når det kommer til bedriftens datasikkerhet, å holde hjulene i gang og å unngå nedetid.

Siden de ikke har egne IT-ansatte i bedriften, har Ocean Supreme valgt å leie inn Ålesund Data som fungerer som bedriftens eksterne IT-avdeling. Siden 2006 har den lokale IT-leverandøren bistått fiskeeksportøren med alt fra nytt PC-utstyr til kontinuerlig overvåking av bedriftens data via ÅD MTR Alarmsentral.

 

Les også: HL.Skjong ble utsatt for løsepengevirus. Slik økte de datasikkerheten

 

Overvåker bedriftens data 24/7

– Den døgnkontinuerlige overvåkingen betyr at all dataen til Ocean Supreme blir overvåket 24 timer i døgnet, 365 dager i året, forklarer Roar Pedersen, daglig leder i Ålesund Data. 

– Alarmsentralen plukker ikke bare opp og tar hånd om kjente trusler. Her  jobber også et team med ekte mennesker som responderer på ukjente trusler, noe som gjør at vi raskt kan fange opp og stoppe eventuelle angrep, sier Roar. 

Denne overvåkingen vil også kunne avdekke svakheter i systemet, slik at Ålesund Data og Ocean Supreme kan jobbe proaktivt med datasikkerheten. 

– Vi opererer globalt og i flere ulike tidssoner. Hendelser og oppfølgingsbehov kan derfor forekomme når som helst i døgnet. Når vi hører hvor mange dataangrep det er på norske bedrifter, så ser vi på det som en reell fare som vi ønsker å sikre oss mot. Vi har stolt på Ålesund Data i over 15 år nå og de har så langt vist at de kan levere, sier Christian.

 

Les også: Marinelektronikk fikk sjokkbeksjed: – Hackere krypterer serveren din

 

Mange «mistenkelige» e-poster

Det er ikke mange kompliserte programmer som er i bruk på kontoret til Ocean Supreme. Office-pakken og fillagring brukes til mesteparten av arbeidsoppgavene, i tillegg til handels- og bransjerelatert software.

Som en del av arbeidet med kjøp og salg av fisk blir det mange e-poster som entrer innboksen til de ansatte. Og de kan komme i det Christian beskriver som «alle former og fasonger».  

– Vi får e-poster fra rundt omkring i verden til alle døgnets tider. Mange av dem ser ikke nødvendigvis ut slik som vi er vant til at e-poster ser ut i vårt hjørne av verden, forklarer Christian. 

Med dette grunnlaget er det ikke alltid like enkelt for de ansatte å sile ut mistenkelige e-poster. 

– Vi er helt avhengig av en god screening og det har vi heldigvis på plass, sier Christian. 

Alt tilgjengelig via skyen

Alle de ansatte i Ocean Supreme har hver sin PC med nødvendig utstyr på kontoret, i tillegg til et identisk oppsett hjemme. 

Takket være skytjenesten ÅD SKY har de alle programmer og dokumenter tilgjengelig på tvers av enhetene. 

– Vi ringer Ålesund Data når som helst om det er noe vi trenger hjelp til, enten det er oppsett av nye brukere eller noen som trenger en ny telefon, og de er alltid raske med å respondere, sier Christian.  

 

Trenger din bedrift bistand fra en ekstern IT-avdeling? Her kan du lese mer om hvordan du kan få en enklere og mer sømløs arbeidshverdag sammen med oss i Ålesund Data.

 

Fakta om Ocean Supreme: 

  • Ocean Supreme ble stiftet i 2003
  • Omsetning på 2,2 milliarder i 2022
  • Fiskeoppdretter Alsaker Fjordbruk er blant aksjonærene