Scroll Top

Thomas Hurlen, Sunn-Trans

Kjører «full kasko» på datasikkerheten

– Du kan aldri sikre deg 100 % mot dataangrep, men det gir en trygghet å vite at du har sikret bedriften så godt som mulig. 

Det sier Thomas Hurlen som er leder for farlig avfall i Sunn-Trans i Ålesund, og legger til:  

– Det er litt som å ha full kasko på bilen. Det er godt å kunne gjøre det man kan for å sikre seg. 

Vil ikke bli et steg på veien for hackere

Historien til Sunn-Trans går tilbake til 1972, da de startet opp med containerutleie som første bedrift i Ålesund. I ettertid har de fylt på med flere tjenester slik at de i dag driver med «alt innen avfall» og er en del av den landsdekkende kjeden Retura Norge. På kundelisten står alt fra store verft til privatpersoner. 

Som en mellomstor bedrift med rundt 40 ansatte har de valgt å ta datasikkerheten på alvor, selv om de ikke nødvendigvis har så mye data som ved første øyekast kan virke interessant for hackere. 

– Vi har ikke store mengder personopplysninger, men vi vet jo at en bedrift som oss gjerne blir sett på som enklere å hacke enn større bedrifter, noe som gjør at vi fort kan bli et steg på veien til et større mål for profesjonelle hackere, forklarer Thomas. 

Derfor gjør de også det de kan for å sikre sine egne kunder.

 

Les også: Marinelektronikk fikk sjokkbeskjeden: – Hackere krypterer serveren din

 

Alarmsentral med døgnovervåking

Sunn-Trans hadde lenge hatt samme leverandør på alt når det kommer til IT og datasikkerhet, men ønsket å finne noen de kunne ha et tettere samarbeid med. Derfor valgte de å ta kontakt med Ålesund Data for å høre hva de kunne tilby av sikkerhetsløsninger for bedriften. 

– Vi ønsker å ha et stort fokus på sikkerhet, og at alt vi har av data skal være lagret på best og tryggest mulig måte. Vi er også opptatt av å samarbeide med noen som er lokale som vi kan ha en tett dialog med og få raskt hjelp fra når vi trenger det, sier Thomas. 

Med bakgrunn i dette valgte Sunn-Trans å både knytte seg til skyløsningen ÅD Sky og ÅD MTR alarmsentralen. Nå blir bedriftens data overvåket 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, hele året gjennom. Uansett om det er vanlig hverdag, julaften eller påske. 

Skulle noen prøve å komme seg inn i Sunn-Trans sine systemer, vil ikke alarmsentralen bare varsle om hendelsen, men også ta grep for å stoppe hackerne. 

– For oss ble det en enkel avgjørelse om å gå for denne sikkerhetsløsningen, da det ikke ble mye dyrere enn det vi hadde betalt før, forklarer Thomas. 

 

Les også: HL.Skjong ble utsatt for løsepengevirus – Slik økte de datasikkerheten

 

Lastebil, Sunn-Trans

Enklere å jobbe fra hvor som helst

Som en del av skyløsningen ÅD Sky har de ansatte nå muligheten til å kunne jobbe fra hvor som helst, på en trygg måte.

– Da vi gikk over fra stasjonære til bærbare PC-er var målet å skape en bedre dynamikk med at vi kunne jobbe fra hvor som helst. Løsningene vi hadde før var veldig tunge å drifte og gjorde at vi i større grad var avhengig av god internett for å bruke dem. Men med sikkerhetsløsningene til Ålesund Data kan jeg nå drifte alt jeg trenger via 4G-nettet, enten jeg sitter i bilen eller er på hytta, forklarer Thomas.  

 

Les mer: Slik sikrer Ocean Supreme seg mot sin største trussel

 

Opplæring av ansatte i datasikkerhet

Som en bedrift med stort fokus på datasikkerhet har Sunn-Trans også lagt vekt på å gi de ansatte god kunnskap rundt temaet. 

– Vi har snakket mye om datasikkerhet, og spesielt dette med å være kritisk til lenker i mailer. Er du usikker, eller syns noe skurrer, så ta en telefon til den som står som avsender og spør om dette er reelt. Det koster så lite, men kan bety så mye, sier Thomas. 

Bedriften har enn så lenge ikke opplevd å bli hacket, eller seriøse forsøk på det. Men det har likevel ramlet inn noen mailer utenom det vanlige. 

– Vi har jo hatt tilfeller hvor vi har fått mailer som tilsynelatende skal være fra ledere i bedriften som sier de er på Gardermoen og trenger å få overført penger . Heldigvis har vi ansatte som er vant til å se på mailer med et kritisk øye, sier Thomas. 

– Vi har vært heldige så langt og unngått alvorlige hendelser, men det vil ikke si at det blir slik i all fremtid. Vi er derfor veldig glad for at vi nå gjør alt vi kan for å sikre bedriften mot dataangrep. 

 

Er din bedrift godt nok sikret mot dataangrep? Ta kontakt med oss i Ålesund Data, så tar vi en gjennomgang av sikkerheten i din bedrift. 

Ønsker du en sjekkliste over anbefalte sikkerhetstiltak? Få tilsendt vår e-bok 5 feil som gjør bedrifter mer utsatt for dataangrep